niedziela, 12 czerwca 2016

Zapiekanka a la Carbonara

Pora na kolejny przepis :)

Zapiekanka a la Carbonara

Składniki:

  • Wędzony boczek - 10 dag
  • Pieczarki - 14-16 sztuk
  • Cebula - 1 szt.
  • Jajko - 1 szt.
  • Szczypiorek - 1 szt.
  • Starty parmezan - 40 g
  • Śmietana 36% - 250 ml.
  • Ciasto francuskie - 1 op.
  • Fix spaghetti carbonara - 1 op.
  • Forma do tarty (albo dowolna okrągła forma)
  • Piekarnik
  • Głodne osoby - 4 szt. :)
W wysokim naczyniu wymieszać fix ze śmietaną i jajkiem. Dodać posiekany drobno szczypiorek i całość wymieszać. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Boczek wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię i wytopić z niego tłuszcz. Po tym czasie dorzucić cebulę i pieczarki w całości. Smażyć razem ok. 5 min.


Formę wyłożyć ciastem francuskim, nakłuć w kilku miejscach i piec przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 210 st. (Uważać żeby nie spalić). Na tak zapieczony spód wyłożyć boczek z przesmażonymi pieczarkami i całość zalać rozrobionym fixem. Wierzch wysypać startym serem.


Piec przez ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Gotowe danie można jeść i na gorąco i na zimno. Sprawdzone! :) Po całej nocy w lodówce na zimno smakowało równie świetnie.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)
Jeśli jesteś chętny/na na wymianę adresów to zapraszam do skorzystania z formularza. Na pewno się dogadamy