niedziela, 12 czerwca 2016

Placek lotaryński

Z włoskiej kuchni szybki krok w stronę kuchni francuskiej. Czas na...

Placek lotaryński

Składniki:

  • Chudy bekon/boczek wędzony - 30 dag.
  • Cebula - 2-3 szt.
  • Jajko - 2 szt.
  • Ser gruyere - 15 dag
Jako, że nie mogłem znaleźć tego sera, a nawet jakbym go znalazł to pewnie okazałby się zbyt drogi użyłem sera corregio, który akurat trafiłem w promocji ;)
  • Śmietana 30% (36%) - 100 ml
  • Olej do smażenia
  • Fix spaghetti carbonara
  • Okrągła forma (może być do tarty)
  • Durszlak lub osoba z azbestowymi dłońmi
  • Piekarnik (jakże by inaczej)
  • Osoby pragnące kulinarnej delicji - 4-6 szt.
Ciasto:
  • Mąka - 1,5 szklanki
  • Masło - 10-15 dag.
  • Sól - szczypta
  • Woda - 0,5 szklanki (130 ml)
Mąkę, posiekane zimne masło, sól i wodę zmieszać i wyrobić ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.

Boczek pokroić w paski, cebulę w półplasterki, ser zetrzeć (o ile nie kupiliśmy tartego). Boczek i cebulę smażyć na rozgrzanej patelni. Po skończeniu przełożyć do durszlaka i odsączyć.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Przełożyć do formy, nakłuć spód i położyć na nim odsączony boczek. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 5-8 minut.

Wymieszać dokładnie jajka, wodę, śmietanę i fix. Wsypać ser i wymieszać uzyskując półpłynną masę. Następnie wylać na zapieczone ciasto z boczkiem. Całość piec przez ok 35-40 min. w temperaturze 180-200 st.




Wziąć do ręki wałek i odganiać się od nieproszonych gości zwabionych zapachem. Smacznego!

Na zimno też smakuje dobrze, ale najlepsze jest ciepłe ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)
Jeśli jesteś chętny/na na wymianę adresów to zapraszam do skorzystania z formularza. Na pewno się dogadamy