niedziela, 12 czerwca 2016

Szybkie calzone z kurczakiem

Przepis można oczywiście zrobić dłuższym, ale skoro ma być "szybkie" to zrezygnowałem z wyrabiania ciasta i kupiłem gotowe ciasto na pizzę. Jeśli ktoś chce zrobić własnoręcznie ciasto to nie ma problemu. Droga wolna :D

Składniki:

  • Pierś z kurczaka - 20-30 dag
  • Cebula - 1-2 szt.
  • Ser żółty - 10 dag.
  • Pieczarki - 10 dag.
  • Papryka czerwona - 1 szt.
  • Jajko
  • Ciasto na pizzę - 1 op.
  • Sos pomidorowy - 100 ml
  • Ulubione przyprawy lub mieszanka przypraw do kurczaka
  • Piekarnik
  • Głodomory - 2 szt.
Pierś z kurczaka pokroić w paski i posypać przyprawami. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, paprykę w kostkę. Mięso podsmażyć na złoty kolor na patelni. Dodać pieczarki, cebulę i paprykę i smażyć kilka minut.

Ciasto na pizzę dobrze jest zdjąć z papieru do pieczenia, który przeważnie jest razem z nim, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na okrągły placek. Na połowie każdego placka rozsmarować sos pomidorowy, położyć farsz i posypać żółtym serem. Złożyć ciasto formując wielkiego pieroga :) Zlepić dokładnie brzegi. Na blachę do pieczenia położyć papier do pieczenia (ten z ciasta na pizzę lub "świeży"). Nasze calzone wyłożyć na papier, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez ok. 30 min, w piekarniku w temperaturze 180 st.



Chrupać gorące :) Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz :)
Jeśli jesteś chętny/na na wymianę adresów to zapraszam do skorzystania z formularza. Na pewno się dogadamy