niedziela, 12 czerwca 2016

Kotlet Pożarski

Czas na kuchnię rosyjską. Jedną z najbliższych nam kuchni :)

Kotlet Pożarski/Pożarskiego

Składniki:

  • Zmielone mięso drobiowe/pierś z kurczaka - 0,5 kg.
  • Jajko - 2 szt.
  • Masło lub dobra margaryna
  • Bułka tarta - 0,5 szklanki
  • Natka pietruszki - 1 pęczek
  • Woda - 130 ml. (0,5 szklanki)
  • Fix kotlety mielone
Fix wymieszać z 0,5 szklanki ciepłej wody i odstawić na kilka minut. Mięso mielone dodaj do rozrobionego fixa (jeśli używasz całej piersi z kurczaka to drobno ją posiekaj). Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodaj do mięsa. Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na średnio rozgrzanym oleju z każdej strony przez ok 3 minuty. Na patelnię wlej odrobinę wody (3 łyżki) i dodaj łyżkę masła (margaryny). Duś pod przykryciem przez kilka minut. Podawaj z czymkolwiek chcesz i słuchaj jak jedzący mówią "Mielone... ale jakoś inaczej smakują. Dobre" ;)


Smacznego! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)
Jeśli jesteś chętny/na na wymianę adresów to zapraszam do skorzystania z formularza. Na pewno się dogadamy