niedziela, 12 czerwca 2016

Bolońska fantazja

Wracamy do zapiekanek. Nie moja wina, że smak pieczonego sera jest uzależniający :D

Bolońska fantazja

Składniki:

  • Mięso mielone - 0,3 kg.
  • Jajko - 2 szt.
  • Starty ser żółty - 20-40 g
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Cebula - 1 szt.
  • Pieprz i przyprawy do smaku
  • Woda - 250 ml (1 szklanka)
  • Ciasto francuskie - 1 op.
  • Fix spaghetti bolognese (zamiennie gotowy sos do spaghetti)
  • Oliwa do smażenia
  • Naczynie żaroodporne
  • Piekarnik
  • Osoby, które nie boją się, że pękną z przejedzenia - 4-5 szt. ;)
Naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem. Nakłuć widelcem spód i zapiec kilka minut (ok. 4-5 min) w nagrzanym do 200 st. piekarniku. 

Pokrojoną w półplastry cebulę smażyć na rozgrzanej patelni. Dodać mięso i kontynuować smażenie do zarumienienia się mięsa. Wlać na patelnię wodę i wysypać fix. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Po tym czasie przykryć patelnię i dusić na małym ogniu ok. 10 min. Po upływie tego czasu dodać bułkę tartą i wymieszać całość.

Mięsny farsz wyłożyć na zapieczone ciasto. Jajka ubić, dodać pieprz (i przyprawy) i polać równomiernie mięso. Na koniec posypać całość startym serem. Piec 15 min w nagrzanym do 180 st. piekarniku.




Danie szybkie i sycące. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)
Jeśli jesteś chętny/na na wymianę adresów to zapraszam do skorzystania z formularza. Na pewno się dogadamy