Obiecałem i jest :) Bardzo lubię gotować i przyrządzać jakieś dania. Z zaciekawieniem przeglądam przepisy i próbuję zrobić je w takiej formie jakiej ktoś podał lub zmodyfikować według własnego uznania. Dziś pora podzielić się z Wami moim przepisem na pyszne roladki z piersi kurczaka :)
Co będzie potrzebne:
- chęci :)
- 0,5 kg piersi z kurczaka (3 albo 4 filety)
- kilka plasterków wędzonego boczku
- ser Camembert ok 60 g
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- ulubione przyprawy w tym sól i pieprz
- tymianek
- 0,5 kostki rosołowej
- 3 łyżki śmietany 18%
- 0,5 łyżki mąki
- kilka wykałaczek
Mamy wszystko? No to do dzieła :)
Mięso myjemy i oczyszczamy. Pojedynczy filet kroimy na 2 plastry i rozbijamy tłuczkiem. Nie za bardzo... Nie chcemy przez niego widzieć świata :P
Mały OT (Wrażliwi mogą to ominąć)
Wiecie dlaczego ludożercy najpierw bili do nieprzytomności swój przyszły posiłek? Właśnie dlatego, że mięso po rozbiciu jest lepsze, delikatniejsze. Rozbijane są ścięgna i dzięki temu nie musimy żuć cały dzień schabowego jakby był starą podeszwą :P
Koniec OT
Rozbitą pierś delikatnie solimy, pieprzymy i nacieramy swoimi ulubionymi przyprawami. Ja używam do tego bazylii, ziół prowansalskich, odrobiny oregano i przyprawy do kurczaka. Kładziemy na nią plasterek boczku i dwa plasterki sera.
Zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką, żeby nic się nie rozpadło.
Tak przygotowane roladki smażymy na gorącym oleju z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Następnie wlewamy szklankę bulionu, dodajemy czosnek, liście laurowe, tymianek (można sypnąć też innych przypraw to sosik będzie bardziej aromatyczny) i całość dusimy pod przykryciem 15-20 minut.
Po tym czasie, ciągle mieszając, dodajemy mąkę i śmietanę rozrobioną w zimnej wodzie. Gdy sosik znów się zagotuje roladki są gotowe :)
Podałem je z surówką z białej kapusty i puree ziemniaczanym :)
Zrobienie nie zajmuje zbyt dużo czasu, a danie jest bardzo delikatne. Ja uwielbiam je za sosik :D Robiąc go nie mogę się oprzeć pokusie, żeby co chwila nie próbować ;)
Smacznego! :)
Wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńmniam <3 uwielbiam piersi z kurczaka na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńPalce lizać :)
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńO jacie ale pyszności :) taki facet w kuchni to skarb :)
OdpowiedzUsuńMoja Ukochana nie narzeka :D Noo... Może tylko tyle, że nie chcę zup gotować :D
Usuń