Zapiekanka a la Carbonara
Składniki:
- Wędzony boczek - 10 dag
- Pieczarki - 14-16 sztuk
- Cebula - 1 szt.
- Jajko - 1 szt.
- Szczypiorek - 1 szt.
- Starty parmezan - 40 g
- Śmietana 36% - 250 ml.
- Ciasto francuskie - 1 op.
- Fix spaghetti carbonara - 1 op.
- Forma do tarty (albo dowolna okrągła forma)
- Piekarnik
- Głodne osoby - 4 szt. :)
W wysokim naczyniu wymieszać fix ze śmietaną i jajkiem. Dodać posiekany drobno szczypiorek i całość wymieszać. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Boczek wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię i wytopić z niego tłuszcz. Po tym czasie dorzucić cebulę i pieczarki w całości. Smażyć razem ok. 5 min.
Formę wyłożyć ciastem francuskim, nakłuć w kilku miejscach i piec przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 210 st. (Uważać żeby nie spalić). Na tak zapieczony spód wyłożyć boczek z przesmażonymi pieczarkami i całość zalać rozrobionym fixem. Wierzch wysypać startym serem.
Piec przez ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Gotowe danie można jeść i na gorąco i na zimno. Sprawdzone! :) Po całej nocy w lodówce na zimno smakowało równie świetnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)
Jeśli jesteś chętny/na na wymianę adresów to zapraszam do skorzystania z formularza. Na pewno się dogadamy