Bolońska fantazja
Składniki:
- Mięso mielone - 0,3 kg.
- Jajko - 2 szt.
- Starty ser żółty - 20-40 g
- Bułka tarta - 3 łyżki
- Cebula - 1 szt.
- Pieprz i przyprawy do smaku
- Woda - 250 ml (1 szklanka)
- Ciasto francuskie - 1 op.
- Fix spaghetti bolognese (zamiennie gotowy sos do spaghetti)
- Oliwa do smażenia
- Naczynie żaroodporne
- Piekarnik
- Osoby, które nie boją się, że pękną z przejedzenia - 4-5 szt. ;)
Naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem. Nakłuć widelcem spód i zapiec kilka minut (ok. 4-5 min) w nagrzanym do 200 st. piekarniku.
Pokrojoną w półplastry cebulę smażyć na rozgrzanej patelni. Dodać mięso i kontynuować smażenie do zarumienienia się mięsa. Wlać na patelnię wodę i wysypać fix. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Po tym czasie przykryć patelnię i dusić na małym ogniu ok. 10 min. Po upływie tego czasu dodać bułkę tartą i wymieszać całość.
Mięsny farsz wyłożyć na zapieczone ciasto. Jajka ubić, dodać pieprz (i przyprawy) i polać równomiernie mięso. Na koniec posypać całość startym serem. Piec 15 min w nagrzanym do 180 st. piekarniku.
Danie szybkie i sycące. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)
Jeśli jesteś chętny/na na wymianę adresów to zapraszam do skorzystania z formularza. Na pewno się dogadamy