Placek lotaryński
Składniki:
- Chudy bekon/boczek wędzony - 30 dag.
- Cebula - 2-3 szt.
- Jajko - 2 szt.
- Ser gruyere - 15 dag
Jako, że nie mogłem znaleźć tego sera, a nawet jakbym go znalazł to pewnie okazałby się zbyt drogi użyłem sera corregio, który akurat trafiłem w promocji ;)
- Śmietana 30% (36%) - 100 ml
- Olej do smażenia
- Fix spaghetti carbonara
- Okrągła forma (może być do tarty)
- Durszlak lub osoba z azbestowymi dłońmi
- Piekarnik (jakże by inaczej)
- Osoby pragnące kulinarnej delicji - 4-6 szt.
Ciasto:
- Mąka - 1,5 szklanki
- Masło - 10-15 dag.
- Sól - szczypta
- Woda - 0,5 szklanki (130 ml)
Mąkę, posiekane zimne masło, sól i wodę zmieszać i wyrobić ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
Boczek pokroić w paski, cebulę w półplasterki, ser zetrzeć (o ile nie kupiliśmy tartego). Boczek i cebulę smażyć na rozgrzanej patelni. Po skończeniu przełożyć do durszlaka i odsączyć.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Przełożyć do formy, nakłuć spód i położyć na nim odsączony boczek. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 5-8 minut.
Wymieszać dokładnie jajka, wodę, śmietanę i fix. Wsypać ser i wymieszać uzyskując półpłynną masę. Następnie wylać na zapieczone ciasto z boczkiem. Całość piec przez ok 35-40 min. w temperaturze 180-200 st.
Wziąć do ręki wałek i odganiać się od nieproszonych gości zwabionych zapachem. Smacznego!
Na zimno też smakuje dobrze, ale najlepsze jest ciepłe ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)
Jeśli jesteś chętny/na na wymianę adresów to zapraszam do skorzystania z formularza. Na pewno się dogadamy