Kotlet Pożarski/Pożarskiego
Składniki:
- Zmielone mięso drobiowe/pierś z kurczaka - 0,5 kg.
- Jajko - 2 szt.
- Masło lub dobra margaryna
- Bułka tarta - 0,5 szklanki
- Natka pietruszki - 1 pęczek
- Woda - 130 ml. (0,5 szklanki)
- Fix kotlety mielone
Fix wymieszać z 0,5 szklanki ciepłej wody i odstawić na kilka minut. Mięso mielone dodaj do rozrobionego fixa (jeśli używasz całej piersi z kurczaka to drobno ją posiekaj). Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodaj do mięsa. Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na średnio rozgrzanym oleju z każdej strony przez ok 3 minuty. Na patelnię wlej odrobinę wody (3 łyżki) i dodaj łyżkę masła (margaryny). Duś pod przykryciem przez kilka minut. Podawaj z czymkolwiek chcesz i słuchaj jak jedzący mówią "Mielone... ale jakoś inaczej smakują. Dobre" ;)
Smacznego! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)
Jeśli jesteś chętny/na na wymianę adresów to zapraszam do skorzystania z formularza. Na pewno się dogadamy