Składniki:
- Pierś z kurczaka - 20-30 dag
- Cebula - 1-2 szt.
- Ser żółty - 10 dag.
- Pieczarki - 10 dag.
- Papryka czerwona - 1 szt.
- Jajko
- Ciasto na pizzę - 1 op.
- Sos pomidorowy - 100 ml
- Ulubione przyprawy lub mieszanka przypraw do kurczaka
- Piekarnik
- Głodomory - 2 szt.
Pierś z kurczaka pokroić w paski i posypać przyprawami. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, paprykę w kostkę. Mięso podsmażyć na złoty kolor na patelni. Dodać pieczarki, cebulę i paprykę i smażyć kilka minut.
Ciasto na pizzę dobrze jest zdjąć z papieru do pieczenia, który przeważnie jest razem z nim, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na okrągły placek. Na połowie każdego placka rozsmarować sos pomidorowy, położyć farsz i posypać żółtym serem. Złożyć ciasto formując wielkiego pieroga :) Zlepić dokładnie brzegi. Na blachę do pieczenia położyć papier do pieczenia (ten z ciasta na pizzę lub "świeży"). Nasze calzone wyłożyć na papier, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez ok. 30 min, w piekarniku w temperaturze 180 st.
Chrupać gorące :) Smacznego!
O matko aż mi w brzuchu burczy
OdpowiedzUsuń:)
Usuń